Wat is de beste behandeling tegen misofonie?

Behandeling Misophonie

Er is nog geen goedgekeurde therapie of medicatie tegen misofonie. Er is geen officiële behandeling.

Er zijn slechts een aantal onderzoeken uitgevoerd en geen van deze komt met een vervolgonderzoek.

Maar dit betekent niet dat we hopeloos hoeven te zijn.

Er zijn verschillende therapeuten die kunnen helpen en je mentale strategieën kunnen leren om met misofonie om te gaan. Je kan een productief leven leiden terwijl wij meer onderzoek doen. Wees echter wel voorzichtig met iemand die beweert ‘de oplossing’ te hebben of die belooft dat een behandeling een hoge slagingskans heeft. Er moet meer onderzoek gedaan worden en er moet bewijs komen.

Welke therapie is de beste?

‘Therapeut’ is een algemene term voor allerlei artsen (audioloog, psycholoog, ergotherapeut, etc.). Hij of zij heeft mogelijk een master of een doctoraat. Het is aan jou om te kiezen wat het beste bij jouw (of je kinds) behoeften past. Je mag ook contact met ons opnemen voor advies.

Wat is een audioloog?

Van oudsher mogen audiologen hun beroep uitvoeren met een master. Studenten die een audiologieopleiding doen, krijgen in de nabije toekomst echter een doctorstitel. Een audioloog met de juiste opleiding kan helpen door te evalueren of je misofonie hebt, al is er nog geen goedkeurde misofonie ‘test’ of diagnosehandboek. Audiologen kunnen je speciale oordopjes bieden die wel of geen geluid maken om de vervelende geluiden te blokkeren.

Wat zijn counselors en psychologen?

De meeste counselors hebben een master, maar sommigen hebben hun doctorstitel. De meeste psychologen hebben een doctorstitel omdat dit verplicht is als je jezelf psycholoog wilt noemen. Sommige cognitieve psychologen zien misofonie als een obsessief compulsieve stoornis (OCS in het Diagnostisch en Statistisch Handboek voor Geestelijke Aandoeningen).

Er is geen overtuigend bewijs dat er neurologisch en gedragswetenschappelijke overlap is of dat de OCS-behandeling misofoniepatiënten kan helpen. Lees hier meer.

Wat is een psychiater?

Psychiaters kunnen medicatie voorschrijven om symptomen te behandelen (slapeloosheid, gevoelens van woede/angst/depressie etc.) die mogelijk komen kijken bij misofonie. Er is nog niet onderzocht of de medicijnen geschikt zijn voor de behandeling van misofonie.

Wat is een neuroloog?

Een neuroloog is een ‘Medical Doctor (MD)’: dit is een academische graad voor artsen met een master (geen doctoraat). Een neuroloog is gespecialiseerd in stoornissen in de hersenen, de wervelkolom en de zenuwen zoals epilepsie, migraine, Alzheimer en Gilles de la Tourette. Neurologen en psychiaters behandelen soms dezelfde, psychiatrische aandoeningen. Neurologen behandelen echter een groter palet aan stoornissen. Iemand die te maken heeft met plots ontstane veranderingen in het humeur of de zintuiglijke waarneming, zou een bezoekje moeten brengen aan een neuroloog, die kan andere stoornissen uitsluiten. Men verwart neurologen vaak met neurowetenschappers. Neurologen zijn MD’s en hebben medicijnen gestudeerd. Neurowetenschappers zijn ook doctoren, maar hebben een wetenschappelijke graad en zijn geen uitvoerende artsen. Neurowetenschappers onderzoeken het brein.

Looking for more information on misophonia? Consider attending our workshops at Misophoniaeducation.com

Related posts

Weg uit de negatieve misofonie cirkel

Als mijn lichaam ‘nee’ zegt

آیا شما مبتلا به میسوفونی هستید.