Reizen Met Misofonie

Misofonie: Een paar dagen geleden was ik blootgesteld aan mijn ergste nachtmerrie: een 10 uur durende busrit. Om de situatie te verergeren, er waren 30 tot 45 minuten durende pauzes in benauwende (gesloten) “rustplekken”. Mijn angst begon de nacht ervoor. Ik was in paniek. Mijn palmen waren aan het zweten en mijn hart aan het racen. Vecht/Vlucht/Verstijf was opgevoerd en klaar om te gaan, verpakt in mijn koffer en een last op mijn schouders.

Gelukkig was het toegestaan om “extra bagage” me te nemen. Er was nauwelijks genoeg plek voor mijn Misofonie en ik.

 

Paasmaandag is niet een dag dat je wilt gaan reizen in het zwaar Christelijke gebied van de Oost Kust in Canada. Iedereen – en ik bedoel dan ook echt iedereen, was onderweg terug van hun universiteiten en huizen. Elke plek op de bus was bezet. Er waren geen keuzes. Ik heb op een gegeven moment een vrouw gesmeekt om mij bij het raam te laten zitten, en ik bedoel echt gesmeekt. Een oudere vrouw die ik om de stoel bij het raam had gevraagd in een andere bus (ik moest twee keer overstappen…) haalde haar schouders op en blies mij af wanneer ik om het raam vroeg vanwege mijn angststoornis. Lesje geleerd, de weg is een plek voor oorlog.

Er was ooit een tijd wanneer reizen mijn grootste angst was. Met Misofonie in gedachten, vond ik het doodeng om in een bus te stappen en omringd te zijn met mensen – in een dichte ruimte – en, natuurlijk, triggers.

Ik heb nog steeds die angst wanneer ik reis, maar, nu is het minder geworden. Wat ooit mijn hele hoofd overnam is nu enkel een kleine gedachte. Ik overweeg mijn reis, en plan naar mijn behoeftes toe. Als je gestrest bent over het reizen met de bus of vliegtuig, is het verstandig jezelf mentaal voor te bereiden.
Hieronder staan wat tips voor reizen:

  • Zorg voor een duidelijk plan: tickets geregeld, reserve geld, paspoorten, tassen zorgvuldig nagekeken, en zorg voor apparatuur dat helpt om je af te leiden en de last te verzachten
  • Zorg voor oordoppen, oogmasker, en/of mp3 met koptelefoon (met een extra set) en een volle accu
  • Denk niet teveel na. Als je klaar bent, kijk een film tot het tijd is om te gaan. De meer jij jezelf opfokt, des te meer zie je erop tegen en zal je stemming negatief worden
  • Focus op de reden waarom je gaat, niet de reis zelf. Het zal het misschien makkelijker maken om het rustig aan te doen en te ‘genieten van de trip’

En mijn recente reis? De dag ging maar door en door. Trigger na trigger. Maar, in een moment van helderheid, realiseerde ik mij iets – staand bij één van de bushaltes, in een gesprek. Een aardige meneer en ik hadden een lange babbel. Ik realiseerde mij iets heel belangrijks: ik haat geen mensen. Ik haat geen gesprekken. Ik vind het niet leuk getriggerd te worden – maar “haat”, is er geen deel van. Reizen is lastig, ja, maar ik realizeerde mij dat het niet het einde van de wereld is. Aan het eind van de dag, was ik thuisgekomen. Ik ben oké. Triggers lijken misschien verschrikkelijk op het moment, maar dat is precies wat ze zijn. Momenten.

 

Geschreven door Shaylynn Hayes.

Looking for more information on misophonia? Consider attending our workshops at Misophoniaeducation.com

Related posts

Weg uit de negatieve misofonie cirkel

Als mijn lichaam ‘nee’ zegt

آیا شما مبتلا به میسوفونی هستید.